Höstbuketter/ arrangemang

Ut i trädgården och naturen och njut av de härliga sensommarfärgerna. Ta med en härlig bukett in eller varför inte göra en vacker krans av äpplen, rönnbär, dekorativa löv och kvistar att hänga på dörren.


Skördning i trädgården och ute i naturen:

Juli och Augusti är riktiga skördemånader. Hallon, vinbär, krusbär, blåbär och tidiga äppelsorter är bara några växter som är man kan plocka och frysa in, saft, sylta, steka, baka med och så klart äta precis som de är.

För att minska risken att sylt och inläggningar möglar är det bra skörda vid tort väder, optimalast är när daggen torkat upp och bären fortfarande är saftspända.

Vitlök, gullök, rödlök mf är klara för skörd denna månad.

 

Genom att plocka buketter förlänger du blomningen. Så unna dig minst en på nattduksbordet, en på köksbordet och en på toaletten.


Städa med måtta nu på hösten:

Om man tycker rabatterna är allt för risiga och fula kan man rensa bort det som är visset, däremot låt det som fortfarande är grönt stå kvar. De får man ta bort senare eller i vår. Genom att låta perennerna vissna ner och man låter de ligga kvar under vintern ger man ett extra skydd till de som är under jord. Det är även bra om lite löv får ligga kvar i rabatterna och på gräsmattan så maskarna har något att jobba med för att förbättra jorden.  

Klipp INTE ner prydnadsgräsen, låt de stå kar under vinter och klipp de när ni börjar se de nya komma upp.



Planteringen fortsätter ända fram till tjälen går i igen.(Vilket jag hoppas dröjer länge) Vintergröna växter så som gran, idegran, thuja och cypresser är bra att plantera nu så det hinner rota sig innan vintern.

 

Planteringstiden för pioner är kommen.  Gräv en stor grop, åtminstone 50 cm djup och 40 bred. Dränera och blanda bef jord med näringsrik ny jord. Plantera de med ca en meters mellanrum och kom ihåg att inte plantera den djupare än den stått i krukan. Annars kan det ta många år innan den blommar.

 

Anläggning av nya odlingsbäddar samt rabatter:

Har sommaren gått och ni insätt att till nästa år behöver vi nog ett större land eller att det vore snyggt med en rabatt till i trädgården. Passa på att gräv bort grässvålen redan nu i höst så gör tjälen jobbet i vinter och ytans jord är lucker och fin när det är dags att plantera i vår.


Jordgubbarna:

Avlägsna de nya jordgubbsrevorna från sin modersplanta och plantera de i eget land om du har plats. De tar mycket energi från den stora plantan. Gödsla modersplantorna efter skörd för en bra skörd även året därpå. 


Kom ihåg äppelträden

Titta igenom trädet och gallra bort de frukter som är angripna, är mindre än de övriga och de som sitter för nära varandra.

Ca  1 dm i mellan varandra är bra avstånd.

Det gör att frukten blir större, sötare och friskare.



Sommarblommorna:

Fortsätt att noppa överblommande sommarblommor. Genom att hela tiden ta bort överblommande blommor så de inte får gå i frö ökar den fortsatta blomningen. Några sommarblommor som ex lobelia, hängpelargon, sommarljus och snötörel behöver inte noppas, de fortsätter att blomma ändå.


Beskärning:

Tänk före istället för att ångra er efteråt när ni beskär.

 

Nu är vi i slutet av JAS- perioden och man kan beskära

Björk Betula , lönn Acer, körsbär Prunus, plommon Prunus, magnolia Magnolia och klätterhortensia Hydrangea anomala ssp. petiolaris  m.fl.

Häckar och andra formklippta växter går det fortfarande bra att putsa lite på om man inte han det före midsommar.

( beskärningsperiod är JAS, juli, aug och sep.)

Kom ihåg att inte klippa toppen på avenbok, thuja, gran och bok fören de nått den höjd ni vill ha på häcken.

 

  • Thuja beskärs i april och i augusti. Tänk på att det inte slår nytt på gammal ved så beskär inte in för långt. Klipp ej toppskottet innan det nått den höjd ni vill ha.


Sniglar : Årets jakt är igång:

Gå på snigeljakt, leta under krukor, i växthuset, under presenningar, ja överallt där det kan ha gömt sig för att klara solens stekande strålar. Ett smart sätt att få bukt med sniglarna är att engagera grannarna runt omkring. Gör det till en tävling. Vem kan hitta flest sniglar? På morgongen och på kvällen när gräset har dagg brukar de vara som mest rörliga och därför lättast att hitta. Lägg på minnet var ni brukar hitta dem, där är andra troligen igen.

Lägg inte era döda sniglar på en hög i trädgården, de lockar till sig deras släcktingar som gärna tar sig ett skrovmål.

Ett alternativ till plockning är snigelmedel, olika fabrikat fungerar på lite olika sätt men resultatet är detsamma. Sniglarna dör.

Även om plockning kan kännas äckligt är det de billigast alternativet. En sekatör som ni plockar upp den med och klipper den i två bitar ner i en hink är ett alternativ.

Lycka till!

 


 

Nyplanteringar:

Kom ihåg att vattna era nyplanterade träd, de är som små barn. Det går inte att ”mata det en gång och tro att det kommer klara sig sen. De behöver vattnas under hela ettableringstiden och även de träd som ni planterade förra året kan behöva stödvattnas när det är långa perioder av torka. Oftast räcker det inte att det regnar, man behöver vattna ändå.


Ta vara på regnvatten och vattna med det. Vattna inte i gassande sol. Kvällsbevattning ger fritt fram för sniglar och svampsporer och kyler dessutom ner växande plantor i onödan. Vattna tidigt på morgonen när luften håller på att värmas upp.


Pollinerande insekter:

Tänker lite extra på dessa eftersom utan dem kommer de vi tar förgivet idag vara helt annorlunda inom en snar framtid. Alla växter som behöver bli pollinerade för att bilda frö och frukt skulle vi behöva handpollinera om insekterna försvann. Inget jobb jag längtar till.

Så se till att de har boplattser, något att äta (pollinera) från tidig vår till sen höst, gärna utan avbrott. Och tänk er noga för innan ni använder några farliga medel i trädgården eller naturen överhuvudtaget.


Ogräsrensning:


Det är bra om man hinner ta rensa bort ogräset innan det blommat över och börjar sprida sina frön. 


Ge din trädgården några minuter varje dag och plocka det värsta ogräset så håller det sig ganska bra.

Då har ni även möjlighet att upptäcka ohyreangrepp i ett tidigt stadium och kan göra något åt det innan det blir för sent. Plocka in en bukett och se om det finns någon del i trädgården som behöver lite extra omvårdnad.



 

De hungriga gnagarna:

Än så länge finns det gått om mat i skogen men det kan vara bra att börja förbereda med stolpar och sätta nät.


Lökväxter:

Dags att plantera ner lökväxterna för att få en härlig vårblomning. Bra att få ner de så snart som möjligt så att de hinner rota sig ordentligt innan tjälen.

Även sättning av vitlök passa bra så här års. Köp utsädesvitlik och plantera varje klyfta för sig. Man kan plantera de på olika ställen i trädgården, det behöver inte vara i ett land. Skörda egenodlad vitlök om ett år.

Lökväxter som ska drivas upp så de blommar till jul behöver sättas innan 15 september. Sätt i jord och ställ på sval skuggig plats till att börja med.


Gräsmattan:

Gräv upp maskrosorna, tistlarna och övriga ogräs med djupa rötter.


Klippningssäsongen är igång. Men kom ihåg att inte klippa mer än en tredjedel av längden åt gången.


Mossa:

Skippa mossrivaren! Den gör att ni riskerar få ännu mer mossa året därpå. Ta istället reda på varför mossan trivs. Är det näringsbrist, skugga, dräneringsproblem, pH- värdet eller torka? Oftast är det pga. att gräset inte fått tillräckligt med näring som mossan har lyckats ta över. Om det är väldigt mycket mossa som ni vill ha bort snabbt så använd bekämpningsmedel. Allternativt använda vattenlösligt järntillskott som ni vattnar ut. Följ instruktionerna på förpackningen. Var beredd på att mossan först svartnar efter någon dag och är död efter ca en vecka.


Gödning:

Gräset tycker om regelbunden gödsling. Ca 2-4 gånger under vår och sommar beroende på vilken gödsel ni väljer. Följ anvisningarna på förpackningen för bästa resultat. Det finns medel som både ger näring till gräset och bekämpar mossan samtidigt. Bra om man bara har lite mossa.


Perenner

Ge perennerna stöd i livet. Regn och vind kan göra att de vackra blommorna lägger sig eller rent av går av.

Man behöver inte alltid köpa stöd, det går lätt att tillverka själv. Ibland räcker det med ett snöre och en pinne.

Vissa perenner ger ytterligare en blomning om man klipper ner de direkt efter att deras huvudblomning avtagit. Ex löjtnantshjärta, stäppsalvia och brunnäva.

Om man klipper ner jättedaggkåpan så får man ytterligare en blomning samt att man slipper att den frösår sig.

Begränsa spridningen av lupinerna genom att klippa bort fröställningarna.


Håll koll på pionernas blad, om de får rost så klipp bort de bladen. Lägg inte bladen i komposten eller någon annan stans i trädgården utan avlägsna de från trädgården. De hindrar att det blir mer till nästa år.

Klipp ner jättevallmon direkt efter blomning så kommer den åter upp med fina blad, istället för att den ska lämna ett tomt hål i rabatten efter sig.


Håll ett öga på termometern:

Gladiolus, freesia, chokladblomma mf är lökar och knölar som behöver plockas upp innan första frosten om man tänkt förvara de till nästa år. De tål tyvärr inte våran vinter utomhus.

Dahliorna kan man täcka under de första frostnätterna men efter den försa rejäla frostnatten är det dags att gräva upp och vinterförvara den inomhus också.

Det är även dags att plocka in medelhavsväxterna så som olivträd, citrus, fikonen, lager och myrten mf.