Tips & inspiration för Augusti

 

Skördning i trädgården och ute i naturen:

Juli och Augusti är riktiga skördemånader. Hallon, vinbär, krusbär, blåbär och tidiga äppelsorter är bara några växter som är man kan plocka och frysa in, saft, sylta, steka, baka med och så klart äta precis som de är.

För att minska risken att sylt och inläggningar möglar är det bra skörda vid tort väder, optimalast är när daggen torkat upp och bären fortfarande är saftspända.

Vitlök, gullök, rödlök mf är klara för skör denna månad.


Genom att plocka buketter förlänger du blomningen. Så unna dig minst en på nattduksbordet, en på köksbordet och en på toaletten.

Gräsmattan

 

Nu under växtsäsongen behöver gräsmattan klippas 1-2 gånger i veckan. Men kom ihåg att inte klippa mer än en tredjedel av längden åt gången.

 

Vid långa perioder av torka är det bra att låta gräset vara lite högre än i vanliga fall. Det klarar torka bättre på så vis. Annars kan det vara bra att vattna gräsmattan så inte gräset vissnar.  För då har ogräset ett försprång.

 

Sådd och reparering:

I Augusti är jorden varm och hyfsat fuktig vilket gör att det passar bra att så och reparera gräsmatta. Gräset hinner etablera sig bra innan vintern och ni har en fin gräsmatta till våren.

Kom ihåg äppelträden och andra fruktträd:

 

Fortsätt kartgallra för att minska att svampsjukdomar sprider sig mellan frukterna.

Titta igenom trädet och gallra bort de frukter som är angripna, är mindre än de övriga och de som sitter för nära varandra.

Ca  1 dm i mellan varandra är bra avstånd.

Det gör att frukten blir större, sötare och friskare.

Växthus och uterum.

 

Håll reda på tempraturen, varma dagar kan det bli väldigt hett och det kan skada växterna rejält. Så var noga med att vädra.

Fortsätt årets jakt!:

 

Gå på snigeljakt. Leta under krukor, i växthuset, under presenningar, ja överallt där det kan ha gömt sig för att komma undan från värmen en aning.  Ett smart sätt att få bukt med sniglarna är att engagera grannarna runt omkring. Gör det till en tävling. Vem kan hitta flest sniglar? På morgonen och på kvällen när gräset har dagg brukar de vara som mest rörliga och därför lättast att hitta. Lägg på minnet var ni brukar hitta dem, troligen kommer andra sniglar också befinna sig där.

Lägg inte era döda sniglar på en hög i trädgården, det lockar till sig deras släktingar som då får sig ett skrovmål.

Ett allternativ till plockning är snigelmedel, olika fabrikat fungerar på lite olika sätt men resultatet är detsamma. Sniglarna dör.

Även om plockning kan kännas äckligt är det de billigast alternativet. En sekatör som ni plockar upp den med och klipper den i två bitar ner i en hink är ett alternativ.

 

Lycka till!

Plantering

Planteringen fortsätter ända fram till tjälen går i igen.(Vilket jag hoppas dröjer länge) Vintergröna växter så som gran, idegran, thuja och cypresser är bra att plantera nu så det hinner rota sig innan vintern.

 

Kanske är dags att ta tag i det där projektet på framsidan och göra den mer inbjudande. Eller varför inte uteplatsen som inte sätt så jätte kul under pågående grillsäsongen. Om ni behöver hjälp är det bara att höra av er.

 

Plantera gärna växter som bin och andra insekter gillar. Försök se till att det finns något de kan få nektar av från tidig vår till sen höst.

 

Avlägsna de nya jordgubbsrevorna från sin modersplanta och plantera de i eget land om du har plats. De tar mycket energi från den stora plantan. Gödsla modersplantorna efter skörd för en bra skörd även året därpå. 

Rensning:

Rabatter, grusgångar, krukor och under fruktträden

 

Plocka bort fallfrukten under träden för de lockar till sig oinbjudna gäster så som sniglar, rådjur mf.

 

Håll koll på ogräset, ta bort det innan det går i blom och fröar av sig.  Annars är risken stor att de blir mångdubblat till nästa år.

 

Fortsätt att noppa överblommande sommarblommor. Genom att hela tiden ta bort överblommande blommor så de inte får gå i frö ökar den fortsatta blomningen. Några sommarblommor som ex lobelia, hängpelargon, sommarljus och snötörel behöver inte noppas, de fortsätter att blomma ändå.


Perenner:

 

Ge perennerna stöd i livet. Regn och vind kan göra att de vakra blommorna lägger sig eller  rent av går av.

 

Man behöver inte alltid köpa stöd, det går lätt att tillverka själv. Ibland räcker det med ett snöre och en pinne.

 

Vissa perenner ger ytterligare en blomning om man klipper ner de direkt efter att deras huvudblomning avtagit. Ex löjtnatshjärta, stäppsalvia och brunnäva.

 

Om man klipper ner jättedaggkåpan så får man ytterligare en blomning samt att man slipper att den frösår sig.

 

Begränsa spridningen av lupinerna genom att klippa bort fröställningarna. 

 

Håll koll på pionernas blad, om de får rost så klipp bort de bladen. Lägg inte bladen i komposten eller någon annan stans i trädgården utan avlägsna de från trädgården. De hindrar att det blir mer till nästa år.

Beskärning:

 

Nu är vi i mitten av JAS- perioden och man kan beskära

Björk Betula , lönn Acer, körsbär Prunus, plommon Prunus, magnolia Magnolia och klätterhortensia Hydrangea anomala ssp. petiolaris  m.fl.

 

Även fruktträden går bra att beskära nu och många av prydnadsbuskarna. 

 

När skörden av hallon är plockade kan man klippa bort de grenar som gett frukt. De kommer inte ge nästa år utan de gör de skott som hunnit växa upp under denna sommar. Även krusbär och vinbärsbuskar kan gallras genom att ta bort de äldsta grenarna efter skörden.

 

I slutet av månaden putsar man häcken en sista gång innan hösten. 

 

( beskärningsperiod är JAS, juli, aug och sep.)