Tips & inspiration för November

 

Rensning:

Gå igenom rabatter, buskage, häckar  en gång innan vintern och rensa bort de stora ogräsen. Annars finns risk att de hinner blomma och fröa av sig innan vintern om hösten blir varm.  

Om man tycker rabatterna är allt för risiga och fula kan man rensa bort det som är visset, däremot låt det som fortfarande är grönt stå kvar. De får man ta bort senare eller i vår. Genom att låta perennerna vissna ner och man låter de ligga kvar under vintern ger man ett extra skydd till de som är under jord. Det är även bra om lite löv får ligga kvar i rabatterna och på gräsmattan så maskarna har något att jobba med för att förbättra jorden.

Klipp INTE ner prydnadsgräsen, låt de stå kar under vinter och klipp de när ni börjar se de nya komma upp.

Håll koll på pionernas blad, om de får rost så klipp bort de bladen. Lägg inte bladen i komposten eller någon annan stans i trädgården utan avlägsna de från trädgården. De hindrar att det blir mer till nästa år.

Gräsmattan under vintern:

Klipp gräset en sista gång innan uppehållet till nästa vår. Höj klipparen något så gräset inte blir allt för kort. Det är även bra att kratta upp gräsklippet så det inte blir liggande under vintern. Räffsa samtidigt bort lagom mycket av de nerfallna löven. Spara lite till maskarna.


Framför allt när det är barfrost är gräsmattan extra känslig. Undvik om möjligt att gå på den då, annars finns risk att det till våren blir gula vissna partier i gräsmattan. När den är täckt av snö är den inte lika känslig men den mår bäst av att vara orörd.

Hindra däremot inte era barn från att leka på den, gräsmattan går att reparera under våren. 

Stora snöhögar är det en fördel att lägga på hårdgjorda ytor istället för på gräsmattan.

Krukväxter:

Nu när ljuset avtar utomhus och elementen går på inomhus är det bra att hålla lite extra koll på krukväxterna så de inte torkar ut för mycket.

Fåglarna:

Under den kalla årstiden har småfålarna svårt att hitta mat. Så om du har möjlighet hjälp de på traven genom att hänga upp talgbollar, fågelmatare med olika fröblandningar mm. Håll koll så det alltid finns mat att tillgå.

"Ohyra":

Kolla igenom trädgårdens träd och buskar och sätt upp gnagskydd.  Annars finns det stor riska att harar, kaniner och rådjur knaprar den unga barken och kvistarna på vintern. Tänk på att sätta höga skydd för om det blir mycket snö och skare kan även haren nå upp högt.

Håll koll på snötäcket:

Häckar , mindre träd och buskar är känsliga för våt, tung snö som riskerar att bryta sönder de. Man kan binda ihop växten så snön inte kan lägga sig på den lika lätt eller ruska av snön med jämna mellanrum.

Kupa rosor:

Nu när kylan kommit och rosorna har tagit vintervila är det bra att kupa upp jord,täckbark runt dem. Ca 10-20 cm så ympstället skyddas extra från tjälen. Till våren när tjälen släppt så planar man ut lilla kullen igen.

Pollinerande insekter:

Tänker lite extra på dessa eftersom utan dem kommer de vi tar förgivet idag vara helt annorlunda inom en snar framtid. Alla växter som behöver bli pollinerade för att bilda frö och frukt skulle vi behöva handpollinera om insekterna försvann. Inget jobb jag längtar till.

Så se till att de har boplattser, något att äta (pollinera) från tidig vår till sen höst, gärna utan avbrott. Och tänk er noga för innan ni använder några farliga medel i trädgården eller naturen överhuvudtaget.

Städa växthuset:

När sista tomatskörden är tagen och årets odlingar har börjat vissna så är det dags att rengöra växthuset ordentligt med såpa och skurborste. Var extra noga i skrymslen och vrår där skadedjuren gärna övervintrar. Skönt att ha städningen klart innan de nya frösådderna och plantorna ska in där till våren.

Krukorna:

När höstarrangemangen gjort sitt är det bra att tömma ur planteringen och vända krukan upp och ner så den inte fryser sönder, eller ta in den och förvara den frostfritt.

Dammen:

Håll dammen fri från nerfallna löv annars blir vattnet unket pga att löven ruttnar. Kratta eller håva upp dem en gång om dagen eller lägg ett nät över dammen som fångar löven innan de hamnar i dammen.

Oljan som de vissnande näckrosorna lämnar efter sig kan man fånga upp med hjälp av tidningsblad. Pollen och damm följer också med upp med tidningen.

Plocka upp de växter som inte överlever vinter och förvara de på lämplig plats. Rensa växterna något närmast dammen.

Ge fiskarna en omgång med foder som innehåller hög proteinhalt innan fodermängde börjar minskas.

Om pumpen inte används under vintern är det bra att plocka upp den och rengöra den.

Om ni har kvar pumpen i dammen, så höj den så den pumpar runt ytvattnet och inte bottenvattnet där fiskarna övervintrar. De vill vara ifred under vintern.

 

Se till att dammens yta inte fryser till helt utan att det finns ett hål någon stans. Det finns dammvärmare att installera om det behövs.

Beskärning:

Tänk före istället för att ångra er efteråt när ni beskär.

Nu är vi förbi JAS- perioden men man kan beskära

Björk Betula , lönn Acer, körsbär Prunus, plommon Prunus, magnolia Magnolia och klätterhortensia Hydrangea anomala ssp. petiolaris  m.fl.

Häckar och andra formklippta växter går det fortfarande bra att putsa lite på om man inte han det före midsommar.

( beskärningsperiod är JAS, juli, aug och sep.)


Kom ihåg att inte klippa toppen på avenbok, thuja, gran och bok fören de nått den höjd ni vill ha på häcken.

Den senblommande klematisen som blommade efter midsommar klipps ner till 10-15 cm ovan mark, eller ovan snötäcket.

Vintertäckning:

Städsegröna växter (barr, rhododendron, buxbom mf) är extra känsliga för vårsolen i februari , mars innan tjälen går ur marken så förbered redan nu genom att skydda de med ex. säckväv. De behöver inte kläs in helt, det räcker om man sätter upp en "vägg" som skyddar de från södersolen.

I den varma solen kan växterna tro att det är vår och börjar för tidigt att suga efter vatten som inte finns att tillgå i marken pga tjälen och på så sätt torkar de ut och dör.

Täckningen är framför allt viktig på nyplanterade växter och sådana som står i gassande söderläge.

Höstplantering:

Vänta till lövfällande träd och buskars årsved har förvedats något och bladen börjat falla av innan ni plantern ner de köpta växterna. Vid sen höstplantering är det inte meningen att de ska hinna rota sig så det är viktigt att plantan har börjat förbereda sig för vintervilan. Marken ska inte var för våt och tjälen får inte ha gått ner för långt vi plantering.

Anläggning av nya odlingsbäddar samt rabatter:

Har sommaren gått och ni insätt att till nästa år behöver vi nog ett större land eller att det vore snyggt med en rabatt till i trädgården. Passa på att gräv bort grässvålen redan nu i höst så gör tjälen jobbet i vinter och ytans jord är lucker och fin när det är dags att plantera i vår.