Tips & inspiration för Februari

 

Plantering av fröer:

Såtiden är snart här för mängder av olika fröer. Börja redan nu titta runt på olika ställen och se om ni hittar något nytt och intressant för säsongen 2020.

Chili och paprika är bra att så snarast så den har god tid på sig att växa och ge skörd under säsongen. 

Tomater kan börja sås i slutet av februari.

De första primörerna så som rädisor, rucola, sallat kan börja sås nu.


Rumsväxter:

Det börjar bli tid att omplantera rumsväxterna så det får ny jord och större plats för rötterna. Ett bra knep för att veta hur stor den nya krukan ska vara är att stoppa ner den gamla i en ny, om du får plats med en tumme på varsin sida är den nya kruka lagom.De övervintrade knölarna:

Kika till knölarna så som dahlior och gladiolus i sin förvaring och plocka bort de som ruttnat. Knölarna ska vara spänstiga som morötter. Duscha knölarna lätt med vatten och täck med torv om det känns mjuka. Kanske ligger det för varmt? Om rötan precis har börjat så kan man skölja rent såren och hålla lite extra koll på dem.

Prydnadsgräset:

Klipp INTE ner prydnadsgräsen, låt de stå kar under vinter och klipp de när ni börjar se de nya komma upp.

Vintertäckning:

Städsegröna växter (barr, rhododendron, buxbom mf) är extra känsliga för vårsolen i februari , mars innan tjälen går ur marken så förbered redan nu genom att skydda de med ex. säckväv. De behöver inte kläs in helt, det räcker om man sätter upp en "vägg" som skyddar de från södersolen.

 

I den varma solen kan växterna tro att det är vår och börjar för tidigt att suga efter vatten som inte finns att tillgå i marken pga tjälen och på så sätt torkar de ut och dör.

Täckningen är framför allt viktig på nyplanterade växter och sådana som står i gassande söderläge.

Driva fram vacker blomning:

Ta in grenar och driv de till blomning. Ex ginst, forsythia, körsbär. Ge dem långa snittytor och ställ kvistarna i 50 gradigt vatten så slår det vackert ut. Byt vatten ofta.

Fåglarna:

Under den kalla årstiden har småfålarna svårt att hitta mat. Så om du har möjlighet hjälp de på traven genom att hänga upp talgbollar, fågelmatare med olika fröblandningar mm. Håll koll så det alltid finns mat att tillgå.

Håll koll på snötäcket:

Häckar , mindre träd och buskar är känsliga för våt, tung snö som riskerar att bryta sönder de. Man kan binda ihop växten så snön inte kan lägga sig på den lika lätt eller ruska av snön med jämna mellanrum.

Gräsmattan under vintern:

Framför allt när det är barfrost är gräsmattan extra känslig. Undvik om möjligt att gå på den då, annars finns risk att det till våren blir gula vissna partier i gräsmattan. När den är täckt av snö är den inte lika känslig men den mår bäst av att vara orörd.

Hindra däremot inte era barn från att leka på den, gräsmattan går att reparera under våren. 

Stora snöhögar är det en fördel att lägga på hårdgjorda ytor istället för på gräsmattan.

"Ohyra":

Kolla igenom trädgårdens träd och buskar och sätt upp gnagskydd.  Annars finns det stor riska att harar, kaniner och rådjur knaprar den unga barken och kvistarna på vintern. Tänk på att sätta höga skydd för om det blir mycket snö och skare kan även haren nå upp högt.

Irmelinns Trädgårdsdesign & service    Hede 180 73399 Möklinta    Irmelinn Hermansson Trädgårdsingenjör inriktning design

Tel: 0730653051    E-post: info@irmelinnstradgardsdesign.se

Copyright © Irmelinns Trädgårdsdesign & service