Tips & inspiration för Juni

 

 

I juni är trädgården nog som vackrast, i alla fall i mitt fall. Njut av dess underbara blomning och skippa ogräsrensningen i några minuter åtminståne. 

Perenner:

Många tvååriga växter så som kungsljus, akleja och fingerborgsblomma frösår sig rikligt. Första året får de en bladroset, året därpå blommar de. Flytta och sätt de på rätt plats under det första året är att rekommendera.

Med värmen kommer även ohyran:

Håll koll på liljebaggarna så det inte äter upp liljorna helt och hållet. De är enkla att se pga sin röda färg när det sitter på bladen och stjälkarna men när man närmar sig de faller dem ner och lägger sig på rygg. Då är det inte lika enkelt att se dem i den mörka jorden. Det gäller att smyga sig på dem så det inte märker en och så klämmer man ihjäl dem. (Lyssnar man noga hör man de ”skviiisa” )

Lökväxterna:

Plantera sommarens lökar och knölar. Det kan vara gladiolus, doftlilja eller dahlia.

Knipsa av frökapslarna på lökväxterna, så att de inte tar kraft från löken genom att sätta onödig frön. Låt däremot blasten vara kvar så länge den är grön. Dölj den bland perennernas blad eller bind ihop blasten nere vid marken om du tycker de är fula. Ta bort de när det vissnat.

Beskärning:

Tänk före istället för att ångra er efteråt när ni beskär.

Beskärning av  äppel- och päronträd får vänta till JAS. (juli,augusti ,september)


Runt midsommar är det bra att klippa häcken och sen ytterligare en gång i augusti. Kom ihåg att inte klippa toppen på avenbok, thuja, gran och bok fören de nått den höjd ni vill ha på häcken.

 

  • Thuja beskärs i april och i augusti. Tänk på att det inte slår nytt på gammal ved så beskär inte in för långt. Klipp ej toppskottet innan det nått den höjd ni vill ha.

  • Björk Betula , lönn Acer, körsbär Prunus, plommon Prunus, magnolia Magnolia och klätterhortensia Hydrangea anomala ssp. petiolaris är några av de växter som ni ska undvika att beskära nu under våren. Deras sav stiger så här års och gör att om man beskär de sipprar saven ut och gör att växten försvagas. Ibland går det så illa att växten dör. Så vänta till sensommar/höst innan ni beskär dessa. Om ni är osäkra på växtsorten så kan ni klippa av en tunn gren och vänta ca en timme. Om det kommit ut sav så vänta till hösten innan ni beskär vidare.

Växthuset:


Alla sommarblommor som väntat ut frostnätterna kan flytta ut i trädgården.

Förodlade köksväxter planteras ut. Nu är det bara värmekrävande grönsaker kvar i växthuset. Har du vindruvor kan du gallra de nu. Beskär nya skott över två blad utanför varje fruktklase. Bind upp tomat, melon och gurka. Ta bort tjuva på tomatplantorna, på busktomaterna låter ni dem sitta kvar.

Tomatplantor som är gängliga kan med fördel planteras djupt vid omkrukning för de bildar rötter utmed stammen.


Håll koll på temperaturen och luftfuktigheten växthusen. Så här års kan temperaturen soliga dagar stiga rejält.


Ohyran har vakna till liv. Håll koll på de så ni har möjlighet att stoppa angreppet innan de hinner bli för stort. Såpablandning brukar vara effektivt mot bladlöss men tänk på att spruta med försiktigt om plantorna är unga så bladen inte bränns.Pollinerande insekter:

Tänker lite extra på dessa eftersom utan dem kommer de vi tar förgivet idag vara helt annorlunda inom en snar framtid. Alla växter som behöver bli pollinerade för att bilda frö och frukt skulle vi behöva handpollinera om insekterna försvann. Inget jobb jag längtar till.

Så se till att de har boplattser, något att äta (pollinera) från tidig vår till sen höst, gärna utan avbrott. Och tänk er noga för innan ni anväder några farliga medel i trädgården eller naturen överhuvudtaget.

Ogräsrensning:


Juni är en månad då allt växer väldigt bra, även ogräset.

Rensa bort der innan det hinner fröa av sig. 


Lukra och ogräsrensa i pallkragar och i landet så ogräser inte hinner ettablera sig och ta näring och vatten från det som ni odlar.


Ge din trädgården några minuter varje dag och plocka det värsta ogräset så håller det sig ganska bra.

Då har ni även möjlighet att upptäcka ohyreangrepp i ett tidigt stadium och kan göra något åt det innan det blir för sent. Plocka in en bukett och se om det finns någon del i trädgården som behöver lite extra omvårdnad.


Stöd i livet:

Storvuxna perenner så som pioner, trädgårdsriddarsporrar mm kan behöva stöd  för att inte brytas sönder av blåst och regn. 

Det behöver inte vara köpta perennstöd. Går lika bra med pinnar och snören mm.

De hungriga gnagarna:

Nu finns det mat ute i skog och mark som rådjur och harar kan äta men för säkerhets skull behåll gnagskydd på. De härliga lätttillgängliga växterna i trädgården lockar in djuren i trädgården.

Gräsmattan:

Gräv upp maskrosorna, tistlarna och övriga ogräs med djupa rötter.

 

Klippningssäsongen är igång. Men kom ihåg att inte klippa mer än en tredjedel av längden åt gången.


Mossa:

Skippa mossrivaren! Den gör att ni riskerar få ännu mer mossa året därpå. Ta istället reda på varför mossan trivs. Är det näringsbrist, skugga, dräneringsproblem, pH- värdet eller torka? Oftast är det pga. att gräset inte fått tillräckligt med näring som mossan har lyckats ta över. Om det är väldigt mycket mossa som ni vill ha bort snabbt så använd bekämpningsmedel. Allternativt använda vattenlösligt järntillskott som ni vattnar ut. Följ instruktionerna på förpackningen. Var beredd på att mossan först svartnar efter någon dag och är död efter ca en vecka.


Gödning:

Gräset tycker om regelbunden gödsling. Ca 2-4 gånger under vår och sommar beroende på vilken gödsel ni väljer. Följ anvisningarna på förpackningen för bästa resultat. Det finns medel som både ger näring till gräset och bekämpar mossan samtidigt. Bra om man bara har lite mossa.


Sniglar

Årets jakt är igång:

Gå på snigeljakt, leta under krukor, i växthuset, under presenningar, ja överallt där det kan ha gömt sig för att klara solens stekande strålar. Ett smart sätt att få bukt med sniglarna är att engagera grannarna runt omkring. Gör det till en tävling. Vem kan hitta flest sniglar? På morgongen och på kvällen när gräset har dagg brukar de vara som mest rörliga och därför lättast att hitta. Lägg på minnet var ni brukar hitta dem, där är andra troligen igen.

Lägg inte era döda sniglar på en hög i trädgården, de lockar till sig deras släcktingar som gärna tar sig ett skrovmål.

Ett allternativ till plockning är snigelmedel, olika fabrikat fungerar på lite olika sätt men resultatet är detsamma. Sniglarna dör.

Även om plockning kan kännas äckligt är det de billigast alternativet. En sekatör som ni plockar upp den med och klipper den i två bitar ner i en hink är ett alternativ.

Lycka till!

Irmelinns Trädgårdsdesign & service    Ringgatan 42B 73332 Sala    Irmelinn Hermansson Trädgårdsingenjör inriktning design

Tel: 0730653051    E-post: info@irmelinnstradgardsdesign.se

Copyright © Irmelinns Trädgårdsdesign & service