Tips & inspiration för Augusti

 

 

Skördning i trädgården och ute i naturen:

Juli och Augusti är riktiga skördemånader. Hallon, vinbär, krusbär, blåbär och tidiga äppelsorter är bara några växter som är man kan plocka och frysa in, saft, sylta, steka, baka med och så klart äta precis som de är.

För att minska risken att sylt och inläggningar möglar är det bra skörda vid tort väder, optimalast är när daggen torkat upp och bären fortfarande är saftspända.

Vitlök, gullök, rödlök mf är klara för skör denna månad.


Genom att plocka buketter förlänger du blomningen. Så unna dig minst en på nattduksbordet, en på köksbordet och en på toaletten.

Plantering:

Planteringen fortsätter ända fram till tjälen går i igen.(Vilket jag hoppas dröjer länge) Vintergröna växter så som gran, idegran, thuja och cypresser är bra att plantera nu så det hinner rota sig innan vintern.

Jorgubbarna:

Avlägsna de nya jordgubbsrevorna från sin modersplanta och plantera de i eget land om du har plats. De tar mycket energi från den stora plantan. Gödsla modersplantorna efter skörd för en bra skörd även året därpå. 

Kom ihåg äppelträden

Titta igenom trädet och gallra bort de frukter som är angripna, är mindre än de övriga och de som sitter för nära varandra.

Ca  1 dm i mellan varandra är bra avstånd.

Det gör att frukten blir större, sötare och friskare.

Sommarblommorna:

Fortsätt att noppa överblommande sommarblommor. Genom att hela tiden ta bort överblommande blommor så de inte får gå i frö ökar den fortsatta blomningen. Några sommarblommor som ex lobelia, hängpelargon, sommarljus och snötörel behöver inte noppas, de fortsätter att blomma ändå.

Beskärning:

Tänk före istället för att ångra er efteråt när ni beskär.


Nu är vi i mitten av JAS- perioden och man kan beskära

Björk Betula , lönn Acer, körsbär Prunus, plommon Prunus, magnolia Magnolia och klätterhortensia Hydrangea anomala ssp. petiolaris  m.fl.

Häckar och andra formklippta växter går det fortfarande bra att putsa lite på om man inte han det före midsommar.

( beskärningsperiod är JAS, juli, aug och sep.)

Kom ihåg att inte klippa toppen på avenbok, thuja, gran och bok fören de nått den höjd ni vill ha på häcken.

 

  • Thuja beskärs i april och i augusti. Tänk på att det inte slår nytt på gammal ved så beskär inte in för långt. Klipp ej toppskottet innan det nått den höjd ni vill ha.

Plantering

Nu är det tid för plantering ända fram till tjälen går i igen.(Vilket jag hoppas dröjer länge)

Kanske är dags att ta tag i det där projektet på framsidan och göra den mer inbjudande. Eller varför inte uteplatsen inför grillsäsongen som är i antågande. Om ni behöver hjälp är det bara att höra av er.


Sniglar

Årets jakt är igång:

Gå på snigeljakt, leta under krukor, i växthuset, under presenningar, ja överallt där det kan ha gömt sig för att klara solens stekande strålar. Ett smart sätt att få bukt med sniglarna är att engagera grannarna runt omkring. Gör det till en tävling. Vem kan hitta flest sniglar? På morgongen och på kvällen när gräset har dagg brukar de vara som mest rörliga och därför lättast att hitta. Lägg på minnet var ni brukar hitta dem, där är andra troligen igen.

Lägg inte era döda sniglar på en hög i trädgården, de lockar till sig deras släcktingar som gärna tar sig ett skrovmål.

Ett allternativ till plockning är snigelmedel, olika fabrikat fungerar på lite olika sätt men resultatet är detsamma. Sniglarna dör.

Även om plockning kan kännas äckligt är det de billigast alternativet. En sekatör som ni plockar upp den med och klipper den i två bitar ner i en hink är ett alternativ.

Lycka till!

Växthuset:

Har du vindruvor kan du gallra de nu. Beskär nya skott över två blad utanför varje fruktklase. Bind upp tomat, melon och gurka. Ta bort tjuva på tomatplantorna, på busktomaterna låter ni dem sitta kvar.

Tomatplantor som är gängliga kan med fördel planteras djupt vid omkrukning för de bildar rötter utmed stammen.


Håll koll på temperaturen och luftfuktigheten växthusen. Så här års kan temperaturen soliga dagar stiga rejält.


Ohyran har vakna till liv. Håll koll på de så ni har möjlighet att stoppa angreppet innan de hinner bli för stort. Såpablandning brukar vara effektivt mot bladlöss men tänk på att spruta med försiktigt om plantorna är unga så bladen inte bränns.Nyplanteringar:

Kom ihåg att vattna era nyplanterade träd, de är som små barn. Det går inte att ”mata det en gång och tro att det kommer klara sig sen. De behöver vattnas under hela ettableringstiden och även de träd som ni planterade förra året kan behöva stödvattnas när det är långa perioder av torka. Oftast räcker det inte att det regnar, man behöver vattna ändå.


Ta vara på regnvatten och vattna med det. Vattna inte i gassande sol. Kvällsbevattning ger fritt fram för sniglar och svampsporer och kyler dessutom ner växande plantor i onödan. Vattna tidigt på morgonen när luften håller på att värmas upp.

Pollinerande insekter:

Tänker lite extra på dessa eftersom utan dem kommer de vi tar förgivet idag vara helt annorlunda inom en snar framtid. Alla växter som behöver bli pollinerade för att bilda frö och frukt skulle vi behöva handpollinera om insekterna försvann. Inget jobb jag längtar till.

Så se till att de har boplattser, något att äta (pollinera) från tidig vår till sen höst, gärna utan avbrott. Och tänk er noga för innan ni anväder några farliga medel i trädgården eller naturen överhuvudtaget.

Ogräsrensning:


Det är bra om man hinner ta rensa bort ogräset innan det blommat över och börjar sprida sina frön. 


Ge din trädgården några minuter varje dag och plocka det värsta ogräset så håller det sig ganska bra.

Då har ni även möjlighet att upptäcka ohyreangrepp i ett tidigt stadium och kan göra något åt det innan det blir för sent. Plocka in en bukett och se om det finns någon del i trädgården som behöver lite extra omvårdnad.


De hungriga gnagarna:

Nu finns det mat ute i skog och mark som rådjur och harar kan äta men för säkerhets skull behåll gnagskydd på. De härliga lätttillgängliga växterna i trädgården lockar in djuren i trädgården.

Gräsmattan:

Gräv upp maskrosorna, tistlarna och övriga ogräs med djupa rötter.

 

Klippningssäsongen är igång. Men kom ihåg att inte klippa mer än en tredjedel av längden åt gången.


Mossa:

Skippa mossrivaren! Den gör att ni riskerar få ännu mer mossa året därpå. Ta istället reda på varför mossan trivs. Är det näringsbrist, skugga, dräneringsproblem, pH- värdet eller torka? Oftast är det pga. att gräset inte fått tillräckligt med näring som mossan har lyckats ta över. Om det är väldigt mycket mossa som ni vill ha bort snabbt så använd bekämpningsmedel. Allternativt använda vattenlösligt järntillskott som ni vattnar ut. Följ instruktionerna på förpackningen. Var beredd på att mossan först svartnar efter någon dag och är död efter ca en vecka.


Gödning:

Gräset tycker om regelbunden gödsling. Ca 2-4 gånger under vår och sommar beroende på vilken gödsel ni väljer. Följ anvisningarna på förpackningen för bästa resultat. Det finns medel som både ger näring till gräset och bekämpar mossan samtidigt. Bra om man bara har lite mossa.


Perenner

Ge perennerna stöd i livet. Regn och vind kan göra att de vackra blommorna lägger sig eller rent av går av.

Man behöver inte alltid köpa stöd, det går lätt att tillverka själv. Ibland räcker det med ett snöre och en pinne.

Vissa perenner ger ytterligare en blomning om man klipper ner de direkt efter att deras huvudblomning avtagit. Ex löjtnantshjärta, stäppsalvia och brunnäva.

Om man klipper ner jättedaggkåpan så får man ytterligare en blomning samt att man slipper att den frösår sig.

Begränsa spridningen av lupinerna genom att klippa bort fröställningarna. 

Håll koll på pionernas blad, om de får rost så klipp bort de bladen. Lägg inte bladen i komposten eller någon annan stans i trädgården utan avlägsna de från trädgården. De hindrar att det blir mer till nästa år.

Klipp ner jättevallmon direkt efter blomning så kommer den åter upp med fina blad, istället för att den ska lämna ett tomt hål i rabatten efter sig.

Irmelinns Trädgårdsdesign & service    Hede 180 73399 Möklinta    Irmelinn Hermansson Trädgårdsingenjör inriktning design

Tel: 0730653051    E-post: info@irmelinnstradgardsdesign.se

Copyright © Irmelinns Trädgårdsdesign & service