Tips & inspiration för Juni

 

 

Häckbeskärning:

 

Innan midsommar är det bra att klippa häcken. Klipp inte så långt in att det inte blir några löv kvar. För att slippa att häcken blir vågig kan man spänna upp några linnor som hjälper en att klippa rakt.

Beskärning:

Tänk före istället för att ångra er efteråt när ni beskär.

 

•Rododendron Rhododendron behöver vanligtvis inte beskäras men om de har blivit kala nertill eller allt för stora kan man klippa ner de rejält till ca 50 cm höjd. De dröjer några år efter ett sådant ingrep innan den blommar igen.

 

•Björk Betula , lönn Acer, körsbär Prunus, plommon Prunus, magnolia Magnolia och klätterhortensia Hydrangea anomala ssp. petiolaris är några av de växter som ni ska undvika att beskära nu under försommaren. Deras sav stiger så här års och gör att om man beskär de sipprar saven ut och gör att växten försvagas. Ibland går det så illa att växten dör. Så vänta till sensommar/höst innan ni beskär dessa. Om ni är osäkra på växtsorten så kan ni klippa av en tunn gren och vänta ca en timme. Om det kommit ut sav så vänta till hösten innan ni beskär vidare.

 

 

 

 

Perenner

Ge perennerna stöd i livet. Regn och vind kan göra att de vackra blommorna lägger sig eller rent av går av.

Man behöver inte alltid köpa stöd, det går lätt att tillverka själv. Ibland räcker det med ett snöre och en pinne.

 

Vissa perenner ger ytterligare en blomning om man klipper ner de direkt efter att deras huvudblomning avtagit. Ex löjtnantshjärta, stäppsalvia och brunnäva.

 

Om man klipper ner jättedaggkåpan så får man ytterligare en blomning samt att man slipper att den frösår sig.

 

Begränsa spridningen av lupinerna genom att klippa bort fröställningarna.

 

Håll koll på pionernas blad, om de får rost så klipp bort de bladen. Lägg inte bladen i komposten eller någon annan stans i trädgården utan avlägsna de från trädgården. De hindrar att det blir mer till nästa år.

 

Klipp ner jättevallmon direkt efter blomning så kommer den åter upp med fina blad, istället för att den ska lämna ett tomt hål i rabatten efter sig.

 

Lökväxterna:

Låt blasten på lökväxterna vara kvar tills de inte längre är gröna så näringen hinner gå tillbaka ner i löken. Klipp därimot bort frökapseln på tulpanerna för fröbildning tar näring från löken.

 

Ogräsrensning:

Rensa bort ogräset innan det blommar och bildar frön, så det inte sprider sig och blir ännu mer.

 

Gräsmattan:

Nu under växtsäsongen behöver gräsmattan klippas 1-2 gånger i veckan. Men kom ihåg att inte klippa mer än en tredjedel av längden åt gången.

Vid långa perioder av torka är det bra att låta gräset vara lite högre än i vanliga fall. Det klarar torka bättre på så vis. Annars kan det vara bra att vattna gräsmattan så inte gräset vissnar. För då har ogräset ett försprång.

 

Mossa:

Skippa mossrivaren! Den gör att ni riskerar få ännu mer mossa året därpå. Ta istället reda på varför mossan trivs. Är det näringsbrist, skugga, dräneringsproblem, pH- värdet eller torka? Oftast är det pga. att gräset inte fått tillräckligt med näring som mossan har lyckats ta över. Om det är väldigt mycket mossa som ni vill ha bort snabbt så använd bekämpningsmedel. Allternativt använda vattenlösligt järntillskott som ni vattnar ut. Följ instruktionerna på förpackningen. Var beredd på att mossan först svartnar efter någon dag och är död efter ca en vecka.

 

Gödning:

Gräset tycker om regelbunden gödsling. Ca 2-4 gånger under vår och sommar beroende på vilken gödsel ni väljer. Följ anvisningarna på förpackningen för bästa resultat. Det finns medel som både ger näring till gräset och bekämpar mossan samtidigt. Bra om man bara har lite mossa.

 

Med värmen kommer även ohyran:

Håll koll på liljebaggarna så det inte äter upp liljorna helt och hållet. De är enkla att se pga sin röda färg när det sitter på bladen och stjälkarna men när man närmar sig de faller dem ner och lägger sig på rygg. Då är det inte lika enkelt att se dem i den mörka jorden. Det gäller att smyga sig på dem så det inte märker en och så klämmer man ihjäl dem. (Lyssnar man noga hör man de ”skviiisa” )

 

 

Sniglar

Årets jakt är igång:

Nu när värmen börjar komma, tittar tyvärr även sniglarna fram. Börja gå på snigeljakt redan nu, leta under krukor som stått ute under vintern, i växthuset, under presenningar, ja överallt där det kan ha gömt sig för att klara vintern. Ett smart sätt att få bukt med sniglarna är att engagera grannarna runt omkring. Gör det till en tävling. Vem kan hitta flest sniglar? På morgongen och på kvällen när gräset har dagg brukar de vara som mest rörliga och därför lättast att hitta. Lägg på minnet var ni brukar hitta dem, där är andra troligen igen.

Lägg inte era döda sniglar på en hög i trädgården, de lockar till sig deras släcktingar som gärna tar sig ett skrovmål.

Ett allternativ till plockning är snigelmedel, olika fabrikat fungerar på lite olika sätt men resultatet är detsamma. Sniglarna dör.

Även om plockning kan kännas äckligt är det de billigast alternativet. En sekatör som ni plockar upp den med och klipper den i två bitar ner i en hink är ett alternativ.

Lycka till!

 

Irmelinns Trädgårdsdesign & service Ringgatan 42B 73332 Sala Irmelinn Hermansson Trädgårdsingenjör inriktning design

Tel: 0730653051 E-post: info@irmelinnstradgardsdesign.se

Copyright © Irmelinns Trädgårdsdesign & service