Tips & inspiration för April

 

 

Odlingen:

När jorden inte längre fastnar på spaden är det dags att förbereda jorden inför vårsådden. Om ni grävde om i landet i höstas så gräv inte om det igen utan kratta bara ytan jämn. På så vis hålls vinterfukten kvar i jorden.

Lökväxterna i rabatten:

I april tittar tulpanbladen upp, då kan man om man vill strö ut blodmjöl för att ge lökarna en extra skjuts. Blodmjöl har också en avskräckande effekt mot rådjur.

Plantering av fröer:

Såtiden är här för mängder av olika fröer. Så de inomhus och låt de få lite extra belysning så blir de knubbigare och inte lika gängliga.


Växthuset:

Håll koll på temperaturen och luftfuktigheten i de uppvärmda växthusen. Så här års kan temperaturen soliga dagar stiga rejält och så blir det rejält kallt på nätterna.


Den höga luftfuktigheten gör att mögel lättare utvecklas vilket inte är bra om de nya frösådderna och sticklingarna utsätts för.


Ohyran börjar tyvärr vakna till liv när värmen återvänder. Håll koll på de så ni har möjlighet att stoppa angreppet innan de hinner bli för stort. Såpablandning brukar vara effektivt mot bladlöss men tänk på att spruta med försiktigt om plantorna är unga så bladen inte bränns.


Städning:

Växthus och redskapen:

Hög tid att med såpa eller annat miljövänligt medel göra ordentligt rent i växthuset. Var extra noga i skrymslen och hörn så ni kommer åt skadeinsekterna som övervintrat. För att få klara glasrutorna och få död på all ohyra kan man blanda i en skvätt rödsprit i vattnet.


Om du inte redan i höstas gjorde rent och kollade igenom redskapen är det hög tid nu. Städa redskapsboden och fixa iordning krukorna inför säsongens härliga blomsterkreationer.

Krukväxter:

Omplantering av rumsväxterna kan man göra i mars/april om man inte har gjort det tidigare.   De uppskattaratt få ny jord och större plats för rötterna. Ett bra knep för att veta hur stor den nya krukan ska vara är att stoppa ner den gamla i en ny, om du får plats med en tumme på varsin sida är den nya kruka lagom.

Dahlian och andra knölväxter:

Dahliaknölar eller andra knölar man övervintrat kan man plantera ner i krukor och lådor nu. Låt de stå på ett svalt, ljust och frostfritt ställe. Att förkultivera de gör att man får en tidigare blomning. (Utplantering i juni)

Beskärning:

Tänk före istället för att ångra er efteråt när ni beskär.

Undvik att klippa när temperaturen är under -10 grader. Beskär inte Prunus-arter så som körsbär och plommon nu. Inte heller Lönnar och Björkar.


Beskärning av äppel- och päronträd.

Att beskära på senvintern gör att trädet stimuleras att sätta mer grönmassa. Pga det är det en fördel att beskära de unga träd som man håller på att uppbyggnadsbeskär nu i mars. Vid tidig ålder bestämmer man hur kronan ska vara formad. Genomgående stam eller kanske flera stammar osv.

Man beskär framför allt för att få ett friskare träd som ger en bra skörd.


Underhållningsbeskärning gör man på unga och gamla träd. Då ser man till att den bestämda formen på trädet bibehålls. Tar bort döda och skadade grenar samt korsande och felriktade.


Föryngringsbeskärning av gamla träd är bäst att göra i JAS (juli, augusti och september) då tillväxten är som störst och såren läker som bäst. Undvik att ta bort mer än en tredjedel av alla vattenskott åt gången så slipper ni att trädet blir mer stressat och skjuter dubbelt så mycket vattenskott året därpå.  Lägg upp föryngringen på en tre-, femårsperiod beroende på hur illa trädet ser ut.


Häckar som beskäras nu är bla.

Avenbok, bok, gran, idegran, tuja. Tänk på att inte klippa toppen på dessa fören häcken nått den höjd ni vill ha.

Granen och tujan slår inte nya skott på gammal ved så klipp inte för långt in!


Andra häckar som beskärs nu är hagtorn, häckoxbär, liguster, lind och oxel. De beskär man på toppen och sidorna för att göra de tätare.


Den senblommande klematisen som blommade efter midsommar klipps ner till 10-15 cm ovan mark, eller ovan snötäcket.

Vintertäckning:

Försäkra er att tjälen gått ur marken innan ni täcker av era städsegröna växter.


Städsegröna växter (barr, rhododendron, buxbom mf) är extra känsliga för vårsolen i februari , mars innan tjälen går ur marken så skydda de med ex. säckväv. De behöver inte kläs in helt, det räcker om man sätter upp en "vägg" som skyddar de från södersolen.

I den varma solen kan växterna tro att det är vår och börjar för tidigt att suga efter vatten som inte finns att tillgå i marken pga. tjälen och på så sätt torkar de ut och dör.

Täckningen är framför allt viktig på nyplanterade växter och sådana som står i gassande söderläge.

Rabatterna/grusytorna och plattläggningen.

Rensa och ogräsrensning:

Klipp ner fjolårets växtdelar, om ni har problem med sniglar rekommenderar jag att ni tar bort växtmaterialet så att det inte finns gömställen för dem. Annars kan ni klippa växtmaterialet i små bitar och låta det ligga kvar. När växterna kommer upp döljs klippet och till hösten har de förmultnat. Man får avgöra hur städat man vill att det ska se ut.

När det kommer till ogräsrensning i rabatter, grusytor och plattläggningar så var väldigt noga nu på våren så har ni igen mycket under säsongen. Ogräs är hyfsat enkelt att få upp när jorden är fuktig.


Gödsla rabatterna efter ogräsrensningen:

Det finns många gödselmedel att välja mellan i butikerna idag. Naturligt är alltid att föredra och långtidsverkande gör att man inte behöver gödsla så många gånger under säsongen. 

Om man tycker det är tungt att hålla på med jordsäckar eller skyffla ut kompostjord är ett långtidsverkande och naturligt gödselmedel ett skonsamt alternativ.

Om man orkar lägger man ut ca 5-10 cm kompostjord eller brunnen kogödsel och myllar ner det i rabatterna. Då blir det både jordförbättring och näring på samma gång.


Om perennerna har kommit upp mycket kan det vara bra att skydda dem mot nattfrosten t.ex. med granris, ett lakan eller fiberväv.

Prydnadsgräs:

När man ser att det nya gräset är på väg är det dags att klippa av de gamla stråna.

Gräsmattan:

När snön försvinner från gräsmattan blir man sugen på att ut och hjälpa våren på traven genom att räfsa gräsmattan men undvik att hårdräfsa den. De skadar den mer än det gör nytta. De nya plantorna rycks upp och skadas, vilket i sin tur gör att de kan bli glesa partier i gräsmattan.  Plocka och kratta försiktig bort löven och de som ligger på gräsmattan istället.


Mossa:

Skippa mossrivaren! Den gör att ni riskerar få ännu mer mossa året därpå. Ta istället reda på varför mossan trivs. Är det näringsbrist, skugga, dräneringsproblem, pH- värdet eller torka? Oftast är det pga. att gräset inte fått tillräckligt med näring som mossan har lyckats ta över. Om det är väldigt mycket mossa som ni vill ha bort snabbt så använd bekämpningsmedel. Allternativt använda vattenlösligt järntillskott som ni vattnar ut. Följ instruktionerna på förpackningen. Var beredd på att mossan först svartnar efter någon dag och är död efter ca en vecka.


Gödning:

Gräset tycker om regelbunden gödsling. Ca 2-4 gånger under vår och sommar beroende på vilken gödsel ni väljer. Följ anvisningarna på förpackningen för bästa resultat. Det finns medel som både ger näring till gräset och bekämpar mossan samtidigt. Bra om man bara har lite mossa.


Ta in kvistar för att få igång blomningen:

Om man tar in kvistar från ex äpple, körsbär, forsythia mf och gör långa snittytor på de samt sätter de i 50 gradigt vatten så blommar de ganska snart. Byt vatten varje dag helst.

Sniglar

Årets jakt är igång:

Nu när värmen börjar komma, tittar tyvärr även sniglarna fram. Börja gå på snigeljakt redan nu, leta under krukor som stått ute under vintern, i växthuset, under presenningar, ja överallt där det kan ha gömt sig för att klara vintern. Ett smart sätt att få bukt med sniglarna är att engagera grannarna runt omkring. Gör det till en tävling. Vem kan hitta flest sniglar? På morgongen och på kvällen när gräset har dagg brukar de vara som mest rörliga och därför lättast att hitta. Lägg på minnet var ni brukar hitta dem, där är andra troligen igen.

Lägg inte era döda sniglar på en hög i trädgården, de lockar till sig deras släcktingar som gärna tar sig ett skrovmål.

Ett allternativ till plockning är snigelmedel, olika fabrikat fungerar på lite olika sätt men resultatet är detsamma. Sniglarna dör.

Även om plockning kan kännas äckligt är det de billigast alternativet. En sekatör som ni plockar upp den med och klipper den i två bitar ner i en hink är ett alternativ.

Lycka till!

Irmelinns Trädgårdsdesign & service    Ringgatan 42B 73332 Sala    Irmelinn Hermansson Trädgårdsingenjör inriktning design

Tel: 0730653051    E-post: info@irmelinnstradgardsdesign.se

Copyright © Irmelinns Trädgårdsdesign & service