Tips & inspiration för Februari

 

 

Plantering av fröer:

Såtiden är här för mängder av olika fröer. Så de inomhus och låt de få lite extra belysning så blir de knubbigare och inte lika gängliga.

 

Chilin tar lång tid på sig att mogna så nu är hög tid att så de inomhus om ni inte redan gjort det. Lika så paprikan.

Tomater kan börja sås i slutet av februari.

De första primörerna så som rädisor, rucola, sallat kan börja sås nu.

Håll koll på snötäcket:

Häckar , mindre träd och buskar är känsliga för våt, tung snö som riskerar att bryta sönder de. Man kan binda ihop växten så snön inte kan lägga sig på den lika lätt eller ruska av snön med jämna mellanrum.


Krukväxter:

Det börjar bli tid att omplantera rumsväxterna så det får ny jord och större plats för rötterna. Ett bra knep för att veta hur stor den nya krukan ska vara är att stoppa ner den gamla i en ny, om du får plats med en tumme på varsin sida är den nya kruka lagom.

 

De övervintrade knölarna:

Kika till knölarna så som dahlior och gladiolus i sin förvaring och plocka bort de som ruttnat. Om rötan precis har börjat så kan man skölja rent såren och hålla lite extra koll på dem.

Beskärning:

Den senblomande klematisen som blommade efter midsommar klipps ner till 10-15 cm ovan mark, eller ovan snötäcket.


Vintertäckning:

Städsegröna växter (barr, rhododendron, buxbom mf) är extra känsliga för vårsolen i februari , mars innan tjälen går ur marken så förbered redan nu genom att skydda de med ex. säckväv. De behöver inte kläs in helt, det räcker om man sätter upp en "vägg" som skyddar de från södersolen.


Gräsmattan:

Framför allt när det är barfrost är gräsmattan extra känslig. Undvik om möjligt att gå på den då, annars finns risk att det till våren blir gula vissna partier i gräsmattan. När den är täckt av snö är den inte lika känslig men den mår bäst av att vara orörd.

Hindra däremot inte era barn från att leka på den, gräsmattan går att reparera under våren. 

Stora snöhögar är det en fördel att lägga på hårdgjorda ytor istället för på gräsmattan.Prydnadsgräset:

Klipp INTE ner prydnadsgräsen, låt de stå kar under vinter och klipp de när ni börjar se de nya komma upp.


Skydda buskar och träd:

Gnagskydd runt de unga trädens stammar är bra att sätta upp så inte rådjur kan fäja sönder stammen och hararna ringbarka dem. Känliga små träd och buskar är bra att klä in helt i ex hönsnät.

Fåglarna:

Under den kalla årstiden har småfålarna svårt att hitta mat. Så om du har möjlighet hjälp de på traven genom att hänga upp talgbollar, fågelmatare med olika fröblandningar mm. Håll koll så det alltid finns mat att tillgå.


Irmelinns Trädgårdsdesign & service    Ringgatan 42B 73332 Sala    Irmelinn Hermansson Trädgårdsingenjör inriktning design

Tel: 0730653051    E-post: info@irmelinnstradgardsdesign.se

Copyright © Irmelinns Trädgårdsdesign & service