Tips & inspiration för Mars

 

 

Håll koll på snötäcket:

Häckar , mindre träd och buskar är känsliga för våt, tung snö som riskerar att bryta sönder de. Man kan binda ihop växten så snön inte kan lägga sig på den lika lätt eller ruska av snön med jämna mellanrum.


Lökväxterna i rabatten:

I slutet av mars börjar tulpanbladen så smått titta upp, då kan man om man vill strö ut blodmjöl för att ge lökarna en extra skjuts. Blodmjöl har också en avskräckande effekt mot rådjur.

Plantering av fröer:

Såtiden är här för mängder av olika fröer. Så de inomhus och låt de få lite extra belysning så blir de knubbigare och inte lika gängliga.


Tomater och Physalis kan börja sås i slutet av februari och en bit in i mars. Lika så paprikan.


De första primörerna så som rädisor, rucola, sallat kan börja sås nu.

Växthuset:

Håll koll på temperaturen och luftfuktigheten i de uppvärmda växthusen. Så här års kan temperaturen soliga dagar stiga rejält och så blir det rejält kallt på nätterna.


Den höga luftfuktigheten gör att mögel lättare utvecklas vilket inte är bra om de nya frösådderna och sticklingarna utsätts för.


Ohyran börjar tyvärr vakna till liv när värmen återvänder. Håll koll på de så ni har möjlighet att stoppa angreppet innan de hinner bli för stort. Såpablandning brukar vara effektivt mot bladlöss men tänk på att spruta med försiktigt om plantorna är unga så bladen inte bränns.

Krukväxter:

Omplantering av rumsväxterna kan man göra i mars om man inte har gjort det tidigare.   De uppskattaratt få ny jord och större plats för rötterna. Ett bra knep för att veta hur stor den nya krukan ska vara är att stoppa ner den gamla i en ny, om du får plats med en tumme på varsin sida är den nya kruka lagom.

De övervintrade knölarna:

Kika till knölarna så som dahlior och gladiolus i sin förvaring och plocka bort de som ruttnat. Om rötan precis har börjat så kan man skölja rent såren och hålla lite extra koll på dem.

Vintertäckning:

Städsegröna växter (barr, rhododendron, buxbom mf) är extra känsliga för vårsolen i februari , mars innan tjälen går ur marken så skydda de med ex. säckväv. De behöver inte kläs in helt, det räcker om man sätter upp en "vägg" som skyddar de från södersolen.

I den varma solen kan växterna tro att det är vår och börjar för tidigt att suga efter vatten som inte finns att tillgå i marken pga. tjälen och på så sätt torkar de ut och dör.

Täckningen är framför allt viktig på nyplanterade växter och sådana som står i gassande söderläge.


Fåglarna:

Under den kalla årstiden har småfålarna svårt att hitta mat. Så om du har möjlighet hjälp de på traven genom att hänga upp talgbollar, fågelmatare med olika fröblandningar mm. Håll koll så det alltid finns mat att tillgå.


Gräsmattan:

När snön försvinner från gräsmattan blir man sugen på att ut och hjälpa våren på traven genom att räfsa gräsmattan men undvik att hårdräfsa den. De skadar den mer än det gör nytta. De nya plantorna rycks upp och skadas, vilket i sin tur gör att de kan bli glesa partier i gräsmattan.  Plocka och kratta försiktig bort löven och de som ligger på gräsmattan istället.

Prydnadsgräset:

Klipp INTE ner prydnadsgräsen, låt de stå kar under vinter och klipp de när ni börjar se de nya komma upp.


Ta in kvistar för att få igång blomningen:

Om man tar in kvistar från ex äpple, körsbär, forsythia mf och gör långa snittytor på de samt sätter de i 50 gradigt vatten så blommar de ganska snart. Byt vatten varje dag helst.

Beskärning:

Tänk före istället för att ångra er efteråt när ni beskär.

Undvik att klippa när temperaturen är under -10 grader. Beskär inte Prunus-arter så som körsbär och plommon nu. Inte heller Lönnar och Björkar.


Beskärning av äppel- och päronträd.

Att beskära på senvintern gör att trädet stimuleras att sätta mer grönmassa. Pga det är det en fördel att beskära de unga träd som man håller på att uppbyggnadsbeskär nu i mars. Vid tidig ålder bestämmer man hur kronan ska vara formad. Genomgående stam eller kanske flera stammar osv.

Man beskär framför allt för att få ett friskare träd som ger en bra skörd.


Underhållningsbeskärning gör man på unga och gamla träd. Då ser man till att den bestämda formen på trädet bibehålls. Tar bort döda och skadade grenar samt korsande och felriktade.


Föryngringsbeskärning av gamla träd är bäst att göra i JAS (juli, augusti och september) då tillväxten är som störst och såren läker som bäst. Undvik att ta bort mer än en tredjedel av alla vattenskott åt gången så slipper ni att trädet blir mer stressat och skjuter dubbelt så mycket vattenskott året därpå.  Lägg upp föryngringen på en tre-, femårsperiod beroende på hur illa trädet ser ut.


Häckar som beskäras nu är bla.

Avenbok, bok, gran, idegran, tuja. Tänk på att inte klippa toppen på dessa fören häcken nått den höjd ni vill ha.

Granen och tujan slår inte nya skott på gammal ved så klipp inte för långt in!


Andra häckar som beskärs nu är hagtorn, häckoxbär, liguster, lind och oxel. De beskär man på toppen och sidorna för att göra de tätare.


Den senblommande klematisen som blommade efter midsommar klipps ner till 10-15 cm ovan mark, eller ovan snötäcket.

Skydda buskar och träd:

Gnagskydd runt de unga trädens stammar är bra att sätta upp så inte rådjur kan fäja sönder stammen och hararna ringbarka dem. Känliga små träd och buskar är bra att klä in helt i ex hönsnät.

Irmelinns Trädgårdsdesign & service    Ringgatan 42B 73332 Sala    Irmelinn Hermansson Trädgårdsingenjör inriktning design

Tel: 0730653051    E-post: info@irmelinnstradgardsdesign.se

Copyright © Irmelinns Trädgårdsdesign & service