Tips & inspiration för November

 

Höstbuketter/ arrangemang

Ut i trädgården och naturen och njut av de härliga höstfärgerna. Ta med en härlig bukett in eller varför inte göra en vacker krans av äpplen, rönnbär, dekorativa löv och kvistar att hänga på dörren.

Anläggning av nya odlingsbäddar samt rabatter:

Har sommar gått och ni insätt att till nästa år behöver vi nog ett större land eller att det vore snyggt med en rabatt till i trädgården. Passa på att gräv bort grässvålen redan nu i höst så gör tjälen jobbet i vinter och ytans jord är lucker och fin när det är dags att plantera i vår.

Krukväxter:

Nu när ljuset avtar utomhus och elementen går på inomhus är det bra att hålla lite extra koll på krukväxterna så de inte torkar ut för mycket.

Prydnadsgräset:

Klipp INTE ner prydnadsgräsen, låt de stå kar under vinter och klipp de när ni börjar se de nya komma upp.

Komposten:

Nu är det tid att vända om i komposten så nerbrytningen av de som inte ännu brutits ner kommer igång. Blanda i lite av höstens löv i komposten och börja en ny med de som blir över. 

Krattning:

Om löven inte ligger som en tät matta på gräsmattan kan de med fördel ligga kvar. Maskarna drar ner många av dem och ökar på så vis jordens mullhalt. Höstplantering

Vänta till lövfällande träd och buskars årsved har förvedats något och bladen börjat falla av innan ni plantern ner de köpta växterna. Vid sen höstplantering är det inte meningen att de ska hinna rota sig så det är viktigt att plantan har börjat förbereda sig för vintervilan. Marken ska inte var för våt och tjälen får inte ha gått ner för långt vi plantering.

 

Det är en bra tid att dela sina perenner som blivit allt för kala i mitten. En stor planta kan bli många nya plantor.

 

Plantera gärna växter som bin och andra insekter gillar. Försök se till att det finns något de kan få nektar av från tidig vår till sen höst.

Rensning och städning av trädgården:

Rabatter, grusgångar, krukor och under fruktträden

 

Om man tycker rabatterna är allt för risiga och fula kan man rensa bort det som är visset, däremot låt det som fortfarande är grönt stå kvar. De får man ta bort senare eller i vår. Genom att låta perennerna vissna ner och man låter de ligga kvar under vintern ger man ett extra skydd till de som är under jord. Det är även bra om lite löv får ligga kvar i rabatterna och på gräsmattan så maskarna har något att jobba med för att förbättra jorden. 

 

Plocka bort fallfrukten under träden för de lockar till sig oinbjudna gäster så som sniglar, rådjur mf.

Titta upp i äppel- och plommonträdens kronor, hänger det kvar svarta hoppskrumpna frukter så plocka bort de. De är drabbade av fruktmögelsvamp. Ta bort de för att minska angreppet till nästa år.

 

Gå igenom rabatter, buskage, häckar en gång innan vintern och rensa bort de stora ogräsen. Annars finns risk att de hinner blomma och fröa av sig innan vintern om hösten blir varm. 

Irmelinns Trädgårdsdesign & service    Hede 180 73399 Möklinta    Irmelinn Hermansson Trädgårdsingenjör inriktning design

Tel: 0730653051    E-post: info@irmelinnstradgardsdesign.se

Copyright © Irmelinns Trädgårdsdesign & service