Tips & inspiration för Oktober

 

 

Höstplantering:

Vänta till lövfällande träd och buskars årsved har förvedats något och bladen börjat falla av innan ni plantern ner de köpta växterna. Vid sen höstplantering är det inte meningen att de ska hinna rota sig så det är viktigt att plantan har börjat förbereda sig för vintervilan. Marken ska inte var för våt och tjälen får inte ha gått ner för långt vi plantering.

 

Lökväxter:

Lökplantering fortsätter, försök få ner de så tidigt i oktober som möjligt så det hinner rota sig innan tjälen.

 

Städa med måtta nu på hösten:

Om man tycker rabatterna är allt för risiga och fula kan man rensa bort det som är visset, däremot låt det som fortfarande är grönt stå kvar. De får man ta bort senare eller i vår. Genom att låta perennerna vissna ner och man låter de ligga kvar under vintern ger man ett extra skydd till de som är under jord. Det är även bra om lite löv får ligga kvar i rabatterna och på gräsmattan så maskarna har något att jobba med för att förbättra jorden.

 

Rensning:

Gå igenom rabatter, buskage, häckar en gång innan vintern och rensa bort de stora ogräsen. Annars finns risk att de hinner blomma och fröa av sig innan vintern om hösten blir varm.

 

Klipp INTE ner prydnadsgräsen, låt de stå kar under vinter och klipp de när ni börjar se de nya komma upp.

 

Nytt till nästa år:

Anläggning av nya odlingsbäddar samt rabatter: Har sommaren gått och ni insätt att till nästa år behöver vi nog ett större land eller att det vore snyggt med en rabatt till i trädgården. Passa på att gräv bort grässvålen redan nu i höst så gör tjälen jobbet i vinter och ytans jord är lucker och fin när det är dags att plantera i vår.

Krukväxter:

Nu när ljuset avtar utomhus och elementen går på inomhus är det bra att hålla lite extra koll på krukväxterna så de inte torkar ut för mycket.

 

Håll ett öga på termometern:

Gladiolus, freesia, chokladblomma mf är lökar och knölar som behöver plockas upp innan första riktiga frosten om man tänkt förvara de till nästa år. De tål tyvärr inte våran vinter utomhus.

Dahliorna kan man täcka under de första frostnätterna men efter den försa rejäl a frostnatten är det dags att gräva upp och vinterförvara den inomhus också.

Det är även dags att plocka in medelhavsväxterna så som olivträd, citrus, fikonen, lager och myrten mf.

 

Dammen:

Håll dammen fri från nerfallna löv annars blir vattnet unket pga att löven ruttnar. Kratta eller håva upp dem en gång om dagen eller lägg ett nät över dammen som fångar löven innan de hamnar i dammen.

Oljan som de vissnande näckrosorna lämnar efter sig kan man fånga upp med hjälp av tidningsblad. Pollen och damm följer också med upp med tidningen.

Plocka upp de växter som inte överlever vinter och förvara de på lämplig plats. Rensa växterna något närmast dammen.

Ge fiskarna en omgång med foder som innehåller hög proteinhalt innan fodermängde börjar minskas.

Om pumpen inte används under vinten är det bra att plocka upp den och rengöra den.

 

Gräsmattan:

Vid gödning av gräsmattan nu på hösten är det bra om gödningen innehåller en låg procenthalt av kväve men en hög procenthalt av kalium. För mycket kväve så här sent på året missgynnar gräset och risken för vinterskador ökar.

 

Klipp gräset en sista gång innan uppehållet till nästa vår. Höj klipparen något så gräset inte blir allt för kort. Det är även bra att kratta upp gräsklippet så det inte blir liggande under vintern. Räffsa samtidigt bort lagom mycket av de nerfallna löven.

 

Höstbuketter/ arrangemang:

Ut i trädgården och naturen och njut av de härliga sensommarfärgerna. Ta med en härlig bukett in eller varför inte göra en vacker krans av äpplen, rönnbär, dekorativa löv och kvistar att hänga på dörren.

 

Kom ihåg äppelträden:

I år blev det ett riktigt äppelår på många ställen i Sverige. Sätt stöttor för grenar som annars riskerar att gå av pga tyngden av alla äpplen.

Ta vara på äpplena, dela med er till de som inte har. Äpplen kan man ha till vädigt mycket.

Äta direkt, pajer, muffins, äppelmos, must, cider, dekoration, spara till långt in på vintern,

Pioner:

Håll koll på pionernas blad, om de får rost så klipp bort de bladen. Lägg inte bladen i komposten eller någon annan stans i trädgården utan avlägsna de från trädgården. De hindrar att det blir mer till nästa år.

 

 

Perenner:

Det är en bra tid att dela sina perenner som blivit allt för kala i mitten. En stor planta kan bli många nya plantor.

Ex Irisar,

Även vårblommande perenner så som vivior, lungört och ormöga kan man gräva upp och dela för att plantera på andra ställen i trädgården för att öka vårblommningen även där. Glöm ite att sätta ner lite vårlökar samtidigt så blir det en ännu vackrare vår.

 

Skydda buskar och träd:

Gnagskydd runt de unga trädens stammar är bra att sätta upp så inte rådjur kan fäja sönder stammen och hararna ringbarka dem. Känliga små träd och buskar är bra att klä in helt i ex hönsnät.

Irmelinns Trädgårdsdesign & service Ringgatan 42B 73332 Sala Irmelinn Hermansson Trädgårdsingenjör inriktning design

Tel: 0730653051 E-post: info@irmelinnstradgardsdesign.se

Copyright © Irmelinns Trädgårdsdesign & service