Tips & inspiration för Augusti

 

 

Jordgubbarna:

Avlägsna de nya jordgubbsrevorna från sin modersplanta och plantera de i eget land om du har plats. De tar mycket energi från den stora plantan. Gödsla modersplantorna efter skörd för en bra skörd även året därpå.

Ogräsrensning:

Rensa bort ogräset innan det blommar och bildar frön, så det inte sprider sig och blir ännu mer.

 

Nyplanterade växter:

Kom ihåg att vattna era nyplanterade träd och andra växter, de är som små barn. Det går inte att ”mata det en gång och tro att det kommer klara sig sen. De behöver vattnas under hela ettableringstiden och även de träd som ni planterarde förra året kan behöva stödvattnas när det är långa perioder av torka. Offtast räcker det inte att det regnar, man behöver vattna ändå.

 

Ta vara på regnvatten och vattna med det. Vattna inte i gassande sol. Kvällsbevattning ger fritt fram för sniglar och svampsporer och kyler dessutom ner växande plantor i onödan. Vattna tidigt på morgonen när luften håller på att värmas upp.

Men tänk efter, slösa inte på vattnet nu när det är så väldigt torrt i större delar av Sverige.

Beskärning:

Tänk före istället för att ångra er efteråt när ni beskär.

JAS- perioden har börjat. Juli, augusti och september.

Nu går det bra att beskära :

•Björk Betula , lönn Acer, körsbär Prunus, plommon Prunus, magnolia Magnolia och klätterhortensia Hydrangea anomala ssp. petiolaris mf

 

Häckar och andra formklippta växter puttsar man en sista gång i slutet av augusti innan hösten.

 

Äppelträden går också bra att beskära nu i JAS. För äldre äppelträd som inte blivit beskurna på länge är det en fördel att beskära de i JAS då de inte skjuter lika mycket nya vattenskott. Lägg upp beskärningen på minst tre år om det inte blivit beskuret på länge. En tredjedel av vattenskotten per år. Om man går för hårt fram finns risk att det blir dubbelt så mycket vattenskott året därpå.

 

 

 

Kom ihåg äppelträden:

Titta igenom trädet och gallra bort de fruker som är angripna, är mindre än de övriga och de som sitter för nära varandra.

Ca 1 dm i mellan varandra är bra avstånd.

Det gör att frukten blir större, sötare och friskare.

Perenner

Ge perennerna stöd i livet. Regn och vind kan göra att de vackra blommorna lägger sig eller rent av går av.

Man behöver inte alltid köpa stöd, det går lätt att tillverka själv. Ibland räcker det med ett snöre och en pinne.

 

Vissa perenner ger ytterligare en blomning om man klipper ner de direkt efter att deras huvudblomning avtagit. Ex löjtnantshjärta, stäppsalvia och brunnäva.

 

Om man klipper ner jättedaggkåpan så får man ytterligare en blomning samt att man slipper att den frösår sig.

 

Begränsa spridningen av lupinerna genom att klippa bort fröställningarna.

 

Håll koll på pionernas blad, om de får rost så klipp bort de bladen. Lägg inte bladen i komposten eller någon annan stans i trädgården utan avlägsna de från trädgården. De hindrar att det blir mer till nästa år.

 

Klipp ner jättevallmon direkt efter blomning så kommer den åter upp med fina blad, istället för att den ska lämna ett tomt hål i rabatten efter sig.

 

Sommarblommor:

Fortsätt att noppa överblommande sommarblommor. Genom att hela tiden ta bort överblommande blommor så de inte får gå i frö ökar den fortsatta blomningen. Några sommarblommor som ex lobelia, hängpelargon, sommarljus och snötörel behöver inte noppas, de fortsätter att blomma ändå.

Bärbuskarna:

När skörden av hallon är plockade kan man klippa bort de grenar som givigt frukt. De kommer inte ge nästa år utan de gör de skott som hunnit växa upp under denna sommar. Även krusbär och vinbärsbuskar kan gallras genom att ta bort de äldsta grenarna efter skörden.

Gräsmattan:

Nu under växtsäsongen behöver gräsmattan klippas 1-2 gånger i veckan. Men kom ihåg att inte klippa mer än en tredjedel av längden åt gången.

Vid långa perioder av torka är det bra att låta gräset vara lite högre än i vanliga fall. Det klarar torka bättre på så vis. Annars kan det vara bra att vattna gräsmattan så inte gräset vissnar. För då har ogräset ett försprång.

 

Mossa:

Skippa mossrivaren! Den gör att ni riskerar få ännu mer mossa året därpå. Ta istället reda på varför mossan trivs. Är det näringsbrist, skugga, dräneringsproblem, pH- värdet eller torka? Oftast är det pga. att gräset inte fått tillräckligt med näring som mossan har lyckats ta över. Om det är väldigt mycket mossa som ni vill ha bort snabbt så använd bekämpningsmedel. Allternativt använda vattenlösligt järntillskott som ni vattnar ut. Följ instruktionerna på förpackningen. Var beredd på att mossan först svartnar efter någon dag och är död efter ca en vecka.

 

Gödning:

Gräset tycker om regelbunden gödsling. Ca 2-4 gånger under vår och sommar beroende på vilken gödsel ni väljer. Följ anvisningarna på förpackningen för bästa resultat. Det finns medel som både ger näring till gräset och bekämpar mossan samtidigt. Bra om man bara har lite mossa.

 

Med värmen kommer även ohyran:

Håll koll på liljebaggarna så det inte äter upp liljorna helt och hållet. De är enkla att se pga sin röda färg när det sitter på bladen och stjälkarna men när man närmar sig de faller dem ner och lägger sig på rygg. Då är det inte lika enkelt att se dem i den mörka jorden. Det gäller att smyga sig på dem så det inte märker en och så klämmer man ihjäl dem. (Lyssnar man noga hör man de ”skviiisa” )

 

 

Sniglar

Årets jakt är igång:

Pga värmen har det inte varit så mycket sniglar i år. Men så fort det blir lite regnigare så tittar de fram. Ett smart sätt att få bukt med sniglarna är att engagera grannarna runt omkring. Gör det till en tävling. Vem kan hitta flest sniglar? På morgongen och på kvällen när gräset har dagg brukar de vara som mest rörliga och därför lättast att hitta. Lägg på minnet var ni brukar hitta dem, där är andra troligen igen.

Lägg inte era döda sniglar på en hög i trädgården, de lockar till sig deras släcktingar som gärna tar sig ett skrovmål.

Ett allternativ till plockning är snigelmedel, olika fabrikat fungerar på lite olika sätt men resultatet är detsamma. Sniglarna dör.

Även om plockning kan kännas äckligt är det de billigast alternativet. En sekatör som ni plockar upp den med och klipper den i två bitar ner i en hink är ett alternativ.

Lycka till!

 

Irmelinns Trädgårdsdesign & service Ringgatan 42B 73332 Sala Irmelinn Hermansson Trädgårdsingenjör inriktning design

Tel: 0730653051 E-post: info@irmelinnstradgardsdesign.se

Copyright © Irmelinns Trädgårdsdesign & service