Tips & inspiration för September

 

 

Lökväxter:

Dags att plantera ner lökväxterna för att få en härliga vårblomning. Bra att få ner de så snart som möjligt så att de hinner rota sig ordentligt innan tjälen.

Även sättning av vitlök passa bra så här års. Köp utsädesvitlik och plantera varje klyfta för sig. Man kan plantera de på olika ställen i trädgården, det behöver inte vara i ett land. Skörda egenodlad vitlök om ett år.

 

Lökväxter som ska drivas upp så de blommar till jul behöver sättas innan 15 september. Sätt i jord och ställ på sval skuggig plats till att börja med.

 

Städa med måtta nu på hösten:

Om man tycker rabatterna är allt för risiga och fula kan man rensa bort det som är visset, däremot låt det som fortfarande är grönt stå kvar. De får man ta bort senare eller i vår. Genom att låta perennerna vissna ner och man låter de ligga kvar under vintern ger man ett extra skydd till de som är under jord. Det är även bra om lite löv får ligga kvar i rabatterna och på gräsmattan så maskarna har något att jobba med för att förbättra jorden.

 

Klipp INTE ner prydnadsgräsen, låt de stå kar under vinter och klipp de när ni börjar se de nya komma upp.

 

Nyplanterade växter:

Kom ihåg att vattna era nyplanterade träd och andra växter, de är som små barn. Det går inte att ”mata det en gång och tro att det kommer klara sig sen. De behöver vattnas under hela ettableringstiden och även de träd som ni planterarde förra året kan behöva stödvattnas när det är långa perioder av torka. Offtast räcker det inte att det regnar, man behöver vattna ändå.

 

Ta vara på regnvatten och vattna med det. Vattna inte i gassande sol. Kvällsbevattning ger fritt fram för sniglar och svampsporer och kyler dessutom ner växande plantor i onödan. Vattna tidigt på morgonen när luften håller på att värmas upp.

Men tänk efter, slösa inte på vattnet nu när det är så väldigt torrt i större delar av Sverige.

Beskärning:

Tänk före istället för att ångra er efteråt när ni beskär.

JAS- perioden har börjat. Juli, augusti och september.

Nu går det bra att beskära :

•Björk Betula , lönn Acer, körsbär Prunus, plommon Prunus, magnolia Magnolia och klätterhortensia Hydrangea anomala ssp. petiolaris mf

 

Häckar och andra formklippta växter puttsar man en sista gång i slutet av augusti innan hösten.

 

Äppelträden går också bra att beskära nu i JAS. För äldre äppelträd som inte blivit beskurna på länge är det en fördel att beskära de i JAS då de inte skjuter lika mycket nya vattenskott. Lägg upp beskärningen på minst tre år om det inte blivit beskuret på länge. En tredjedel av vattenskotten per år. Om man går för hårt fram finns risk att det blir dubbelt så mycket vattenskott året därpå.

 

 

 

Kom ihåg äppelträden:

I år blev det ett riktigt äppelår på många ställen i Sverige. Sätt stöttor för grenar som annars riskerar att gå av pga tyngden av alla äpplen.

Ta vara på äpplena, dela med er till de som inte har. Äpplen kan man ha till vädigt mycket.

Äta direkt, pajer, muffins, äppelmos, must, cider, dekoration, spara till långt in på vintern,

Pioner:

Planteringstiden för pioner är kommen. Gräv en stor grop, åtminstone 50 cm djup och 40 bred. Dränera och blanda bef jord med näringsrik ny jord. Plantera de med ca en meters mellanrum och kom ihåg att inte plantera den djupare än den stått i krukan. Annars kan det ta många år innan den blommar.

 

Håll koll på pionernas blad, om de får rost så klipp bort de bladen. Lägg inte bladen i komposten eller någon annan stans i trädgården utan avlägsna de från trädgården. De hindrar att det blir mer till nästa år.

 

 

Sniglar

Årets jakt är igång:

Med regnet har även sniglarna kommit fram. Ett smart sätt att få bukt med sniglarna är att engagera grannarna runt omkring. Gör det till en tävling. Vem kan hitta flest sniglar? På morgongen och på kvällen när gräset har dagg brukar de vara som mest rörliga och därför lättast att hitta. Lägg på minnet var ni brukar hitta dem, där är andra troligen igen.

Lägg inte era döda sniglar på en hög i trädgården, de lockar till sig deras släcktingar som gärna tar sig ett skrovmål.

Ett allternativ till plockning är snigelmedel, olika fabrikat fungerar på lite olika sätt men resultatet är detsamma. Sniglarna dör.

Även om plockning kan kännas äckligt är det de billigast alternativet. En sekatör som ni plockar upp den med och klipper den i två bitar ner i en hink är ett alternativ.

Lycka till!

 

Gräsmattan:

Vid gödning av gräsmattan nu på hösten är det bra om gödningen innehåller en låg procenthalt av kväve men en hög procenthalt av kalium. För mycket kväve så här sent på året missgynnar gräset och risken för vinterskador ökar.

 

Att så och rulla gräs går bra i september då nätternas fuktighet gynnar gräsrötterna och får de att lätt etablerar sig.

 

Höstbuketter/ arrangemang:

Ut i trädgården och naturen och njut av de härliga sensommarfärgerna. Ta med en härlig bukett in eller varför inte göra en vacker krans av äpplen, rönnbär, dekorativa löv och kvistar att hänga på dörren.

 

Bärbuskarna:

När skörden av trädgårdshallon är plockade kan man klippa bort de grenar som givigt frukt. De kommer inte ge nästa år utan de gör de skott som hunnit växa upp under denna sommar. Hösthallonen klipper man ner helt, pga att de sätter sin frukt på nästa års årsskotten. Även krusbär och vinbärsbuskar kan gallras genom att ta bort de äldsta grenarna efter skörden.

Jordgubbarna:

Avlägsna de nya jordgubbsrevorna från sin modersplanta och plantera de i eget land om du har plats. De tar mycket energi från den stora plantan. Gödsla modersplantorna efter skörd för en bra skörd även året därpå.

Nytt till nästa år:

Anläggning av nya odlingsbäddar samt rabatter: Har sommaren gått och ni insätt att till nästa år behöver vi nog ett större land eller att det vore snyggt med en rabatt till i trädgården. Passa på att gräv bort grässvålen redan nu i höst så gör tjälen jobbet i vinter och ytans jord är lucker och fin när det är dags att plantera i vår.

Håll ett öga på termometern:

Tomater som står ute behöver skyddas mot kylan på nätterna. Täck med fiberduk. Annars finns risk att tomaterna spricker pga de stora temperaturskillnaderna.

 

Gladiolus, freesia, chokladblomma mf är lökar och knölar som behöver plockas upp innan första frosten om man tänkt förvara de till nästa år. De tål tyvärr inte våran vinter utomhus.

Dahliorna kan man täcka under de första frostnätterna men efter den försa rejäl a frostnatten är det dags att gräva upp och vinterförvara den inomhus också.

Det är även dags att plocka in medelhavsväxterna så som olivträd, citrus, fikonen, lager och myrten mf.

 

Perenner:

Det är en bra tid att dela sina perenner som blivit allt för kala i mitten. En stor planta kan bli många nya plantor.

Ex Irisar,

Även vårblommande perenner så som vivior, lungört och ormöga kan man gräva upp och dela för att plantera på andra ställen i trädgården för att öka vårblommningen även där. Glöm ite att sätta ner lite vårlökar samtidigt så blir det en ännu vackrare vår.

 

Sommarblommor:

Fortsätt att noppa överblommande sommarblommor. Genom att hela tiden ta bort överblommande blommor så de inte får gå i frö ökar den fortsatta blomningen. Några sommarblommor som ex lobelia, hängpelargon, sommarljus och snötörel behöver inte noppas, de fortsätter att blomma ändå. Unna dig en blommbukett varje dag.

 

Irmelinns Trädgårdsdesign & service Ringgatan 42B 73332 Sala Irmelinn Hermansson Trädgårdsingenjör inriktning design

Tel: 0730653051 E-post: info@irmelinnstradgardsdesign.se

Copyright © Irmelinns Trädgårdsdesign & service