Tips & inspiration för Maj

 

 

Rosor

Klipptiden är kommen:

Håll koll på björkarnas löv, när det är stora som musöron är det dags att klippa tillbaka rosorna.


Rabattrosorna klipper man ovanför ett utåtriktat öga ovanför ca 3-4 ögon. Om rosen inte frusit tillbaka mer än lite gran under vinter behöver man inte beskära de lika hårt. Men klipp ner den en bit för annars riskerar man att den blir gänglig.

 

Busk och klätterrosor beskärs oftast inte tillbaka lika mycket som rabattrosorna. De rensar man ur från döda grenar och klipper bort de grenar som går åt helt fel håll. Titta över anordningen till klätterrosen, behöver den utökas, håller den på att lossna från väggen osv. Behöver rosen bindas upp mera så passa på medan den saknar blad.

Med värmen kommer även ohyran:

Håll koll på liljebaggarna så det inte äter upp liljorna helt och hållet. De är enkla att se pga sin röda färg när det sitter på bladen och stjälkarna men när man närmar sig de faller dem ner och lägger sig på rygg. Då är det inte lika enkelt att se dem i den mörka jorden. Det gäller att smyga sig på dem så det inte märker en och så klämmer man ihjäl dem. (Lyssnar man noga hör man de ”skviiisa” )

Plantering och sådd

Maj är en riktig plantering, gödning och vattningsmånad. De allra flesta frösådderna ska omplanterars i större krukor eller planteras ut på land, i pallkragar eller i rabatterna. Täck plantorna med fiberväv i början för att skydda mot den stekande solen och jordens avdunstning.

 

Tomatplantorna planteras i rejäla kärl. Murarhink med hål i är perfekt. Plantera plantorna djupt så bildas det mer rötter längs stammen och plantan blir kraftigare och stabilare.

 

Den förgrodda och den inte förgrodda potatisen kan man sätta nu. Genom att förgropotatisen  tjänar man ca 2 veckor. Stora potatisar går bra att dela. Se till att varje del har groddar och låt de ligga ett dygn innan sättning så snittytan hinner torka. Minskar risken för att röta ska gå in.

 

När jorden inte längre fastnar på spaden är det dags att förbereda jorden inför vårsådden. Om ni grävde om i landet i höstas så gräv inte om det igen utan kratta bara ytan jämn. På så vis hålls vinterfukten kvar i jorden.

 När jordtemperaturen börjar bli ca 10-12 grader, då man kan direktså sommarblommor, grönsaker och annan i rabatterna, på frilandet eller i krukor mm.

Beskärning:

Tänk före istället för att ångra er efteråt när ni beskär.

Saven i äppel- och päronträd har börjat stiga och knopparna börjat växa sig större (snart blommar de) på de allra flesta håll i södra och mellersta Sverige vilket gör att man nu får vänta med beskärning av dessa till JAS. (juli,augusti ,september)

 

  • Vissa vårblommande buskar som blommar på fjolårsskotten ex. forsythia Forsythia, ginst Cytisus kan man vänta att beskära till direkt efter blomningen för att kunna njuta av den först.
  • Kornell Cornus alba ´Sibirica´ med sin starka röda grenfärg beskärs hårt i mars – april för att få nya ”lysande” skott. Ta bort de äldsta grenarna från basen.
  • Lavendeln kan man beskära ner lite i mars – april.
  • Tuja Thuja beskärs i april och i augusti. Tänk på att det inte slår nytt på gammal ved så beskär inte in för långt. Klipp ej toppskottet innan det nått den höjd ni vill ha.
  • Om Vinterhypericumen Hypericum ´Hidcote´ under vinter frusit ner eller om busken blivit för tät så kan man beskära den hårt nu på våren. Blomningen blir inte så kraftig under den här säsongen men nästa år betydligt bättre.
  • Rododendron Rhododendron behöver vanligtvis inte beskäras men om de har blivit kala nertill eller allt för stora kan man klippa ner de rejält till ca 50 cm höjd. De dröjer några år efter ett sådant ingrep innan den blommar igen.
  • Fjärilsbuske Buddleja, syrenhortensia Hydrangea paniculata ´Grandiflora´och praktspirea Spirea japonica blommar som bäst på årsskotten så beskär de ganska kraftig när de nya knopparna börjar synas på grenarna.
  • Björk Betula , lönn Acer, körsbär Prunus, plommon Prunus, magnolia Magnolia och klätterhortensia Hydrangea anomala ssp. petiolaris är några av de växter som ni ska undvika att beskära nu under våren. Deras sav stiger så här års och gör att om man beskär de sipprar saven ut och gör att växten försvagas. Ibland går det så illa att växten dör. Så vänta till sensommar/höst innan ni beskär dessa. Om ni är osäkra på växtsorten så kan ni klippa av en tunn gren och vänta ca en timme. Om det kommit ut sav så vänta till hösten innan ni beskär vidare.

Växthuset:

Håll koll på temperaturen och luftfuktigheten i de uppvärmda växthusen. Så här års kan temperaturen soliga dagar stiga rejält och så blir det rejält kallt på nätterna.


Den höga luftfuktigheten gör att mögel lättare utvecklas vilket inte är bra om de nya frösådderna och sticklingarna utsätts för.


Ohyran börjar tyvärr vakna till liv när värmen återvänder. Håll koll på de så ni har möjlighet att stoppa angreppet innan de hinner bli för stort. Såpablandning brukar vara effektivt mot bladlöss men tänk på att spruta med försiktigt om plantorna är unga så bladen inte bränns.


Städning:

Växthus och redskapen:

Hög tid att med såpa eller annat miljövänligt medel göra ordentligt rent i växthuset. Var extra noga i skrymslen och hörn så ni kommer åt skadeinsekterna som övervintrat. För att få klara glasrutorna och få död på all ohyra kan man blanda i en skvätt rödsprit i vattnet.


Om du inte redan i höstas gjorde rent och kollade igenom redskapen är det hög tid nu. Städa redskapsboden och fixa iordning krukorna inför säsongens härliga blomsterkreationer.

Dahlian och andra knölväxter:

Dahliaknölar eller andra knölar man övervintrat kan man plantera ner i krukor och lådor nu. Låt de stå på ett svalt, ljust och frostfritt ställe. Att förkultivera de gör att man får en tidigare blomning. (Utplantering i juni)

De hungriga gnagarna:

Nu börjar det finns mat ute i skog och mark som rådjur och harar kan äta men för säkerhets skull behåll gnagskydd på ett tag till. De härliga tulpanerna lockar in djuren i trädgården.

Täckning:

Magnolior som snart börjar blomma är extra känsliga för frost så lägg på ett fibervävstäcke om nätterna så ni inte riskerar att misst den underbara blomningen.

Även andra växter som är känsliga för frost och kyla får man fortsätta skydda till risken för frostnätter är över.

Rabatterna/grusytorna och plattläggningen.

Rensa och ogräsrensning:

Klipp ner fjolårets växtdelar, om ni har problem med sniglar rekommenderar jag att ni tar bort växtmaterialet så att det inte finns gömställen för dem. Annars kan ni klippa växtmaterialet i små bitar och låta det ligga kvar. När växterna kommer upp döljs klippet och till hösten har de förmultnat. Man får avgöra hur städat man vill att det ska se ut.

När det kommer till ogräsrensning i rabatter, grusytor och plattläggningar så var väldigt noga nu på våren så har ni igen mycket under säsongen. Ogräs är hyfsat enkelt att få upp när jorden är fuktig.


Gödsla rabatterna efter ogräsrensningen:

Det finns många gödselmedel att välja mellan i butikerna idag. Naturligt är alltid att föredra och långtidsverkande gör att man inte behöver gödsla så många gånger under säsongen. 

Om man tycker det är tungt att hålla på med jordsäckar eller skyffla ut kompostjord är ett långtidsverkande och naturligt gödselmedel ett skonsamt alternativ.

Om man orkar lägger man ut ca 5-10 cm kompostjord eller brunnen kogödsel och myllar ner det i rabatterna. Då blir det både jordförbättring och näring på samma gång.


Om perennerna har kommit upp mycket kan det vara bra att skydda dem mot nattfrosten t.ex. med granris, ett lakan eller fiberväv.

Prydnadsgräs:

Nu när man ser det nya gräset som är påvag upp är det dags att klippa bort det gamla.

Funkiorna har börjat titta upp ur jorden. En riktig Vårprimör!

 

När de kommit upp en bit och blivit gröna i toppen är det daggs att skörda, bryt av det försiktigt från plantan.

Kokta med salt som sparris eller stekta rullade i italiensk torkad skinka i olivloja. Råa i sallad går också bra. De yttre små bladen är beskare än de större längre in. Blommorna kan man också ha i sallad.

 

Alla arter är ätliga men Hosta montana  kallas ”Urui” används mest till konsumtion i Japan, svår att få tag på i Sverige. Men även Hosta fortunei Blomsterfunkia och Hosta sieboldii Spädfunkia anses vara de godaste.

Gräsmattan:

Nu har gräsmattan kommit igång så pass att du kan räfsa den. Gräv upp maskrosorna, tistlarna och övriga ogräs med djupa rötter.

 

Klippningssäsongen är igång. Men kom ihåg att inte klippa mer än en tredjedel av längden åt gången.


Mossa:

Skippa mossrivaren! Den gör att ni riskerar få ännu mer mossa året därpå. Ta istället reda på varför mossan trivs. Är det näringsbrist, skugga, dräneringsproblem, pH- värdet eller torka? Oftast är det pga. att gräset inte fått tillräckligt med näring som mossan har lyckats ta över. Om det är väldigt mycket mossa som ni vill ha bort snabbt så använd bekämpningsmedel. Allternativt använda vattenlösligt järntillskott som ni vattnar ut. Följ instruktionerna på förpackningen. Var beredd på att mossan först svartnar efter någon dag och är död efter ca en vecka.


Gödning:

Gräset tycker om regelbunden gödsling. Ca 2-4 gånger under vår och sommar beroende på vilken gödsel ni väljer. Följ anvisningarna på förpackningen för bästa resultat. Det finns medel som både ger näring till gräset och bekämpar mossan samtidigt. Bra om man bara har lite mossa.


Sniglar

Årets jakt är igång:

Nu när värmen börjar komma, tittar tyvärr även sniglarna fram. Börja gå på snigeljakt redan nu, leta under krukor som stått ute under vintern, i växthuset, under presenningar, ja överallt där det kan ha gömt sig för att klara vintern. Ett smart sätt att få bukt med sniglarna är att engagera grannarna runt omkring. Gör det till en tävling. Vem kan hitta flest sniglar? På morgongen och på kvällen när gräset har dagg brukar de vara som mest rörliga och därför lättast att hitta. Lägg på minnet var ni brukar hitta dem, där är andra troligen igen.

Lägg inte era döda sniglar på en hög i trädgården, de lockar till sig deras släcktingar som gärna tar sig ett skrovmål.

Ett allternativ till plockning är snigelmedel, olika fabrikat fungerar på lite olika sätt men resultatet är detsamma. Sniglarna dör.

Även om plockning kan kännas äckligt är det de billigast alternativet. En sekatör som ni plockar upp den med och klipper den i två bitar ner i en hink är ett alternativ.

Lycka till!

Irmelinns Trädgårdsdesign & service    Ringgatan 42B 73332 Sala    Irmelinn Hermansson Trädgårdsingenjör inriktning design

Tel: 0730653051    E-post: info@irmelinnstradgardsdesign.se

Copyright © Irmelinns Trädgårdsdesign & service